Nálepka deklaruje, že vozidlo splňuje ekologické limity na vypouštění škodlivin do ovzduší. „Tuto známku lze získat na základě předložení technického průkazu vozidla u příslušného správního úřadu města a u míst oprávněných k provádění technické kontroly a měření emisí jako je DEKRA, TÜV či autorizované autoservisy.

Známka není časově omezená a platí i v ostatních německých městech, která tyto zóny zřídí,“ informoval Václav Špička z Autoklubu ČR. Kromě Berlína budou známky od nového roku potřeba také v Kolíně nad Rýnem a Hannoveru. Další německá města jako Mnichov či Stuttgart zavedou systém v průběhu roku.

„Za porušení zákazu vjezdu do chráněné zóny města bez příslušného povolení hrozí řidičům pokuta, například v Berlíně ve výši 40 eur,“ upozorňuje Špička. Opatření platí pro všechna motorová vozidla bez ohledu na druh pohonné látky. Německo už dlouhodobě bojuje za ekologičtější dopravu. Ministr financí Peer Steinbrück chce od roku 2009 nejekologičtější zcela osvobodit od daně z motorových vozidel.