Výrobní ceny v zemědělství v posledních měsících pravidelně stoupají. Pro spotřebitele to znamená, že dále podraží potraviny v obchodech. Špatnou zprávou pro rodinné rozpočty je i růst cen v potravinářském průmyslu. Meziročně potravináři zdražili již o 10,1 procenta, což je nejvíce od roku 1997. A zdražování ještě není konec.

Rostoucí poptávka


„Za růstem cen některých potravin stojí rostoucí poptávka v zahraničí, což na liberalizovaných trzích znamená, že celosvětově surovina zdražuje. Tento jev vidíme po celé Evropě a i na dalších kontinentech. Problém tedy není jen v evropské zemědělské politice. Vysoké ceny potravin ale zaskočily ekonomy nejen u nás, ale i v sousedním Polsku či na Slovensku. Tam ovšem již růst cen zpomaluje,“ zhodnotil Vladimír Pikora z Next Finance.
Podle něj se i u nás ceny potravin postupně zklidní. „Po svátcích můžeme čekat u některých položek i nezanedbatelný pokles,“ míní. Zatím tomu však mnoho nenasvědčuje. Ceny potravin se totiž utrhly ze řetězu celosvětově. V globalizovaném světě Česko nemůže stát mimo.
 
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ve své nedávné zprávě uvedla, že celkem vzrostly ceny potravin ve světě letos o 40 procent, u některých druhů základních potravin vyšplhaly ještě výše. Podle FAO jde o „nevídané a unikátní“ zvýšení cenové hladiny ve velmi krátké době, které se dotkne zejména nejchudších států. Cena dovezených potravin v těchto zemích vzrostla o 25 procent. Podle ředitele FAO Jacquese Dioufa za vysoké ceny může nízká nabídka a vysoká poptávka.
 
Příčin je víc. Nepřízeň počasí zavinila, že v řadě vyvážejících zemí byla úroda obilí nízká, sucho trápí Austrálii, méně se urodilo v Kanadě a také většina evropských zemí zaznamenala letos opět nižší sklizeň obilovin. Ceny žene do výše i snížení produkce potravin pro lidskou konzumaci. Zvyšuje podíl obilí, kukuřice a dalších potravinářských rostlin pěstovaných na biopaliva, s rostoucím bohatstvím hlavně Číny a Indie přibývá jedlíků masa, a tím se část potravin musí využít na krmivo.
 
„Zvyšování cen zemědělských produktů bude u nás dál prosakovat do inflace. Ceny potravin porostou ještě v prvním čtvrtletí příštího roku,“ soudí Helena Horská z Raiffeisenbank a podotýká, že ani dramatické posilování koruny nárůstu cen nezabrání.
 
Mírný optimismus
S tím souhlasí Jan Vejmělek z Komerční banky. „Růst cen potravin bude spotřebitelskou inflaci i v dalších měsících tlačit nahoru, v lednu se k tomu navíc přidá zvýšení daně z přidané hodnoty na potraviny z pěti na devět procent,“ upozornil Vejmělek.
 
Kromě cen potravin rostou také ceny ropných výrobků, které jsou meziročně již dražší o 25,5 procenta. Zdražování ropy, plynu a energií se přitom rovněž promítá do cen potravin. Mírně optimistické předpovědi ekonomů však hovoří o tom, že nejpozději do poloviny příštího roku by se ceny potravin i ropných produktů měly zklidnit a přestat útočit na inflaci.