Petr Holub zHnutí Duha sice připouští, že to na první pohled vypadá jako znevýhodnění ekologicky šetrného výrobku. „Ale vté ceně a při té úspoře je ten poplatek absolutně marginální,“ říká. Aupozorňuje na to, že zatímco poplatek je nižší než deset korun, tak peníze ušetřené za energii jdou do stovek korun. „Je dobře, že ten systém funguje a výrobce přebírá zodpovědnost za ekologickou likvidaci svého výrobku,“ dodává jeho kolega Ivo Kropáček.

Podle ministerstva životního prostředí to, že uobyčejných žárovek recyklační poplatek není, má jednoduchý důvod. „Žárovky jsou natolik jednoduchý přístroj, že administrativní náklady na evidenci poplatku by byly vyšší, než náklady na jejich ekologickou likvidaci,“ říká mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Povinnost zajištění zpětného odběru, financovaného právě zrecyklačního poplatku, vyplývá ze směrnice Evropské unie. „Týká se to elektrozařízení, která obsahují škodlivé látky či prvky jako například rtuť,“ říká Petr Šulc, ředitel společnosti Ekolamp, která se recyklací zářivek zabývá. Aklasické žárovky látky škodlivé životnímu prostřední neobsahují.

Navíc poplatky nyní klesají. Firmy, zajišťující recyklaci elektroodpadu, po dvou letech platnosti zákona zjistily, že není tak nákladná jak původně propočítaly. Recyklační poplatek uzářivek tak během uplynulého roku klesl otřetinu, utelevizních obrazovek dokonce ovíce než polovinu.

Podle Kropáčka se Hnutí Duha snaží, aby povinnost placení poplatků přecházela na čím dál více výrobků. Aaby se po vzoru Austrálie či Velké Británie, které zcela zakázaly prodej klasických, tedy neúsporných žárovek, změnila legislativa.

„Sledujeme, jak se unich ten zákaz osvědčí či neosvědčí a teprve podle toho se budeme rozhodovat,“ říká Kašpar. Apoukazuje na známý fakt, že se zářivka isrecyklačním poplatkem vyplatí díky úspoře energie a mnohonásobně delší životnosti několikanásobně víc než klasická žárovka.

Aklasické žárovky navíc dosud podle něj mají své místo například na schodištích se schodišťovými vypínači, kde je na krátkou dobu efektivnější zapnout žárovky než startovat úsporné zářivky.

Další paradox je, že zatímco zářivky poplatek prodražuje vprůměru opět procent, například upočítačů a další elektroniky tvoří jen zlomek procenta ceny výrobku.

To, že je uzářivek poplatek proti ceně výrobku vyšší, je podle Šulce způsobeno náročnější technologií likvidace. „Zpracování světelných zdrojů vyžaduje drahé specializované technologie, které se nehodí pro jiné elektrospotřebiče,“ říká. „Jde ovelmi křehká zařízení, která vyžadují sběr a přepravu speciálními kontejnery,“ uvádí pro příklad